Nieuws

Verzuim veel kostbaarder dan bedrijven denken

Wat zijn de totale kosten van betaald verzuim als percentage van de loonkosten? Niet veel bedrijven zullen daar antwoord op kunnen geven. Vooral niet wanneer ook de indirecte kosten worden meegenomen in de berekening. Kronos Incorporated deed er onderzoek naar.

De totale directe kosten van betaald verlof als percentage van de loonkosten zijn meestal nog wel uit te drukken. Het gaat dan over lonen/salarissen, kosten voor overuren en vervangende arbeidskrachten. Volgens Kronos komt er bovenop de totale loonsom nog eens 29,4 procent bij als het gaat om deze directe kosten.

 

Indirecte kosten

Maar als óók rekening gehouden wordt met de indirecte kosten van betaald verlof dan stijgt dat percentage tot wel 38,3 procent. Volgens Rolf van Lierde, general manager bij Kronos Benelux, schrikken bedrijven dan: ‘Als je die cijfers samenvoegt, begint het ineens heel hard in het oog te springen. Vaak hebben organisaties wel een buikgevoel over de kosten, maar ontbreken de cijfers.

Voor een deel heeft dat te maken met onwetendheid: pas wanneer de volle grootte van het probleem helder is, kan er bewustwording plaatsvinden. Daarnaast is er de technische uitdaging: veel bedrijven weten niet hoe ze de cijfers boven tafel moeten krijgen. En ten slotte is er de mindset: op sommige plekken wordt verzuim oogluikend toegelaten. Maar je kunt de kosten alleen omlaag krijgen als je onderkent hoe groot het probleem eigenlijk is.’

 

Drie typen

Dus… als de indirecte kosten van verzuim zo belangrijk zijn, waaruit bestaan die dan eigenlijk? Indirecte kosten van afwezigheid worden doorgaans herleid tot drie typen van productiviteitsverlies.

In de eerste plaats is er de lagere productiviteit van een vervangende arbeidskracht (een tijdelijke kracht is bijvoorbeeld minder bekend met de functie).

In de tweede plaats is er productiviteitsverlies van collega’s (een werkgever in een fabriek kan bijvoorbeeld te maken krijgen met een domino-effect als de volledige lijn langzamer loopt door verminderde productiviteit van de collega’s vanwege extra verantwoordelijkheden tijdens de afwezigheid van een werknemer).

En in de derde plaats is er productiviteitsverlies van de leidinggevenden (leidinggevenden zijn belangrijk voor het handhaven van veiligheid, kwaliteit en productiviteit; als ze zich op kantoor bevinden omdat ze vervanging moeten regelen of de processen moeten aanpassen, gaat de algehele productiviteit achteruit).

 

Bescheiden/grote impact

Twee derde van de respondenten gaf aan dat werknemersafwezigheid een “bescheiden” tot “grote” impact op productiviteit en opbrengst heeft. Ook bleek dat leidinggevenden gemiddeld 3,3 uur per week besteedden aan het opvangen van de afwezigheid (waaronder het regelen van vervanging,

het aanpassen van de werkzaamheden of het geven van training). In totaal komt dat neer op 165 uur of 4,1 weken per jaar per leidinggevende voor organisaties die 50 weken per jaar open zijn.

 

Handelen!

En als de cijfers eenmaal boven tafel zijn, kan er gehandeld worden, zegt Rolf van Lierde: ‘Soms is het verstandig om hard op te treden bij verzuim, maar vaker werkt een menselijke aanpak beter. Als je het gesprek aangaat met iemand die veel verzuimt, dan kom je er in sommige gevallen achter dat die persoon gepest wordt. Met hard optreden tegen die persoon pak je de bron van het probleem dan niet aan.’

Ook rond grote sportwedstrijden en nationale evenementen wordt vaker verzuimd: ‘Ook daar kies je beter voor de niet-harde aanpak. Organiseer het zo dat je met het hele bedrijf kijkt. Dan creëer je een fijne sfeer onder collega’s, én je beperkt het productiviteitsverlies tot een paar uurtjes in plaats van hele dagen.’

Basti Baroncini, P&O Actueel; Reed Business Bulletins

 

Nieuws

Referenties

Contact

Hoofdkantoor Medisch Consult B.V.
Haaksbergweg 3
1101 BP Amsterdam

T +31 (0)20 65 08 000
F +31 (0)20 65 08 100
E info@medischconsult.nl

Klik hier om direct contact op te nemen.